Noen som venter på oppdatteringer, og referat fra turen ? Selv om det har tatt tid før jeg oppdatterer blogg ; jeg er ikke mega skuffet og ‘vonbåten’ for at vi ikke vant stoooor pokal / heder og ære ;-) Men dog, jeg hadde nok hatt plass i bil hjem til en pokal…. ;-)

Selv om jeg prøver å ta kortversjon av turen blir innlegget laaangt,Resultatet av konkurranse står nederst ;-)

Avreise onsdag morgen kl 06:15 og hentet  mamma før vi satte kurs mot utlandet. Selv om det var tidlig var det en ‘spent stemning’ i bilen («,) Ved Ørje møtte vi flere deltagere og vi kjørte kolonne nedover Sweden. Jeg følfe meg virkelig som en ‘førstereisgutt’, godt mamma var med :-)

Reise gikk bra, men det er liksom ikke helt det samme å kjøre Hønefoss – Sokna som i rushtiden i Stockholm. Veldig greit å ha kjentfolk som loset oss trygt frem til kaia. Giiisp, Finnland nærmet seg …!

Betty og båttur gikk som en drøm, hun vandret rundt på båt som en globetrotter ;-)  Mens vi spiste middag og shoppet litt i taxfree lå hun på lugar, var en sjekkerunde og hørte ingen vandring eller lyd fra lugar. Da vi låste oss inn lå hun i senga og slappet av ( eh, hunder i senga er vel lov på tur eller ….?) I følge reiseselskap skule hundene være i bur på lugar, men det var praktisk talt alt for trangt til at vi kunne sette opp buret !

Annkomst Finnland tidlig torsdag morgen, ut av båt helt smertefritt og etter en lufterunde med hundene på første  gressflekk gikk turen mot Rauma. Både i Svergie og Finnland var det flotte veier å kjøre på, og etter en drøy time var vi ved hotellet. Eh, fremme og klokka var fortsatt bare rundt kl 9 eller noe sånt og rommene var ikke klare enda. Vi var et par stykker som dro for å spise frokost og endte opp med å trene feltsøk langt inne i et boligfelt («,)  Mosomt men vanskelig. Terreng så virkelig flott ut da vi stoppet, men for et terreng, fullt av dumper og groper vi kunne kaste gjenstander i så hundene måtte virkelig slite :-)

Torsdag kveld møttes vi alle fra Norge til et nydelig måltid på hotellet, Betty slappet av på rommet og trengte det nok ; hun var ganske slækk både torsdag og fredag. Fredag var eneste dag vi sov leeeenge, da var vi vel ikke oppe før kl 7 ( de andre 6 dagene var vi oppe rundt kl 5 ) Fredag skjedde det ikke all verden før kl 12 så vi rakk en runde i byen. Var vel ikke all verden vi opplevde, språk var en stor hindring kan man trygt si og de vi traff var vesentlig mye dårligere i engelsk enn jeg er ….og da er det ille !!!

Innsjekk av deltagere/ vetrinærkontroll på arena kl 12, fort gjort så var det å vente til kl 13 hvor Norge kunne få trene litt på banen. Hm, hva skal man trene på en sådan stund da ? Jeg valgte å varme opp utenfor, marsjete inn og la ned Betty. Tok et par tre innkallinger og lekte mye med kong. Helt ærlig følte jeg meg litt teit og utrygg-slik pleier vi ikke å gjøre  her hjemme på landet («,) Så jeg og ‘dudrun’ lott det bli med det ;-)

Demohund av lydighetsprogramet kl 14, etter det skjedde det ikke noe før off åpning av NoM 2009 kl 16. Dette var oxo fort gjort så igjen det det en dødperiode før middag kl 19. Vi valgte å gå en litt lengre tur med Betty og slappe av på rommet. Nå var buret med på rommet, og hver gang jeg låste meg inn på rommet kom hun ut fra buret, tydelig hun trives der.

Lørdag morgen : endelig var vi igang, vi startet med rundering og hadde fått startnr 4 i  gruppe 1. Løype så fin ut, men de tre som hadde vært inne før oss hadde både gått over fig og fått sliten hund.  Hm, ja ja, det var bare å komme igang. Dårlige slag i starten og måtte sende noe tettere enn ønsket men det gikk seg til. Fant første figurant og påviste bra. Deilig, jeg kjente vi var et team. Hentet inn fig.og sendte Betty igang igjen. Næææææi, hun dro tilbake til kasse første fig satt i og setemeldte på kassa…. Shit, det forsvant 3 x 26 poeng. fa…..n  , gr… osv – SKJERPE seg og jo vi kom igang igjen. Så ble hun lenge borte på høyre side og jeg tenkte nå finner hun fig nr 2. Men neida, kom inn uten melding og sendte på venstre side. Et øyeblikk var hun ute av syne og jammen dukket hun opp med melding. Fig 2 ble hentet inn og jeg sendte på nytt ut på høyre side. Veldig tett kratt der men jeg synes hun drar bakover….. Prøver å gi lyd for å få henne fremover men borte er hun. Uff da tenker jeg, nå fr vi vel ikke engang godkjent rundering   ? Jomen – etter en stund dukker hun opp med melding…..eh, fig 3 alt nå ??? vi hadde jo ikke gått mer enn 2 – 300 meter ? Fig 3 ble hentet inn og vi fikk 2x 6 av den svenske og norske dommer, og fikk på vei ned vite at siste fig lå på ca 260 -270 meter. Løype skulle jo være 400 m lang…..? ( løype var kke merket undervies som i Norge )

Lang god pause før lydighet ca kl 13.30. Lp gikk greit nok, men kunne tenkt meg noe mere intensitet i Betty. Fikk samlet 73 av 80 poeng så veldig galt var det vel ikke ;-) Dagens konkurranse var over for oss, og vi slappet av på plassen og så på Forsvarshund-gruppa som hadde sin forsvarsdel. Hm, så ganske morsomt ut :-) Tror ikke helt mamma likte dette, at hunder beit i figurantene. Var nok litt skremmende.

Ja apro mamma / det var liksom støtte å ha med seg på tur – hun var så nervøs før jeg skulle inn å rundere at hun turde ikke blie med å se engang :-) Staaaaakaaaars mamma’n min, hun måtte jo vente helt alene på standplass !

Vi var tidlig ferdig lørdag, og slappet litt av på rommet før bankett lørdag kveld. Fortsatt på hotellet vi bodde på. Bra hotell og kort reiseavstand til arena -og korte avstander i bil til begge rundereingsløypene og feltsøk. Sporgruppene hadde nok et godt stykke kjøring til sine spor men sporområdene var vist veldig bra.

Søndag morgen ( og ja snakker om morgen, oppmøte kl 07 ) trodde jeg at vi skulle til rundering først, og felt senere på dagen. Men vi i Norge hadde mistolket hvordan gruppene skulle rulere i henhold til reglene ( eller var det andre som hadde mistolket ….?) og vips var vi sendt ut til feltsøk ;-) Mja, som nr 4 i feltet var vi første som fant alle gjenstandene og ble trukket 1 karakter da Betty gjentatte ganger dro ut av feltet på venstre side. Hvorfor vites ikke, men vi fikk 9 av bde den norske og svenske dommer.

Pause til ca halv 12, da ble vi fulgt ut til runderingsløye. Mens vi ventet ble jeg igjen overrasket hvor rolig jeg var, kun siste 20 min før vi skulle inn begge dager merket jeg at jeg var spent / gledet meg og ikke nervøs.

Vår tur ; bra start og etter ca 70 -100 dro Betty frem og fant første fig. Fin påvis og vi kjørte videre. 3 fine slag før Betty dææven døtte fant kassa som første fig hadde sittet i og setemeldte igjen !!!! Nå var jeg ganske oppgitt over pelsdyret men gjort var gjort….. Ikke den store trøsten men Betty runderte bra resten. Oppsummering fra den finske og danske dommer var masse skryt, dagens beste hund i løype sa de. Den finske dommer kommenterte et kort slag -og yes det stemmer, jeg brøt Betty der fig 2 hadde sittet så hun ikke skulle få mulighet for å setemelde der oxo ;-)

Skal innrømme jeg har fundert en del på hvorfor hun setemeldte hele 2 ganger i Finnland, Betty er jo ikke en hund som feil / setemelder …..? Og nei jeg nekter – jeg var ikke nervøs ! Men ja, jeg har vært og trent på kasse i dag ;-) Hvordan det gikk ? Hm, det kommer evt i et annet innlegg da dette skal kun handle om NoM og reisen for å korte ned mest mulig. Dog regner jeg ikke med at mange har hengt med helt til nå :-)

Dermed var NoM over for meg og Betty, nå var det å vente på avsluttningssermoni kl 16. Vi fikk sett litt IPO nede på banen. Det var en gren som ikke frister meg, da var programet til Forsvarshund mer spennende faktisk.

Selve opplegget rundt NoM 2009 var veldig bra, men likevel synes jeg rammene rundt NM er bedre. Det jeg virkelig likte ved NoM var hovedøvelse ( spor eller rundering ) 2 dager i 2 forskjellige løyper med 4 forskjellige dommere. Det jeg ikke likte var at vi ikke gikk samme løype samme dag. I løpe A dag 1 var vi 8 stykker mens 4 stykker gikk i Løype B. Dag 2 byttet vi slik at det da var 4stk i løype A og 8 stk i løype B. Nå var løypene relativt like og likt vær begge dager men dog, jeg synes vi alle burde vært i samme løype. En av de norske deltagerrne hadde desverre fått snappet opp hvor figurantene lå i neste dags løype. Noen like jo å vite ( les jukse ) mens andre liker å ikke vite men det blir jo pratet og fort gjort å stå på feil sted til feil tid :-(

 

Skrekk å gru hvor langt dette ble, dere får leve med skriveleifer -jeg orker ikke lese igjenom alt sammen ;-)Oppsummerer med at reise hjem gikk veldig bra, ble stoppet i tollen Svergie / Norge men Betty hadde hjemlengsel og synes ikke mannen i uniform skulle tulle rundt i vår bil så vi fikk beskjed om å kjøre hjem ;-)

Plassering ? eh jo vi ble nr 8 i NoM :-)  og som sagt i første bolk : Jeg hadde hatt plass til en pokal i bilen men det gikk greit uten også ;-) Kanskje neste gang om vi får en sjans til ?

 

Ps, i morgen reiser vi til Særp : nytt stevne, itte no’e pensjonisttilværelse for hverken meg eller Betty og vi har jo ingen læurbærkrans å hvile på  («,)

3 Responses to “NoM 2009 i Rauma, Finnland”

  • Endelig en oppdatering her!!!!! Det er klart vi leser hele stykke;);)
    For en tur dere har hatt, dere er så flinke;);) Ja neste år blir det pokal og heder å ære;);) Sees imorgen;);)

  • Gratulerer med 8ende plass! Slett ikke verst ;)

  • Kari:

    Dæsken, to «feilmeldinger»!
    Jammen godt vi bare har hunder aller sammen, og med hunder – ja så vet man jammen ikke hva som kan hende. Gratulerer med vel gjennomført, og ikke minst alle dingser i feltet – flinke jenter det!